İnşaatların kalitesi ve ömrü insanlar arasında merak edilen bir konudur. Bir evi yatırım veya oturmak amacıyla almak isteyen kişiler almak istedikleri binaların yapımında hangi malzeme kalitesine göre yapıldığını öncelikle araştırmaları gerekmektedir. Karot örneği alma ise bu konuda sorgulanması ve öğrenilmesi gereken bir işlemdir.
Karot Nedir? Neden Alınır?
İnşaatı tamamlanmış yapıların kalitesini ve kullanılan malzemenin kapasitesini değerlendirmek amacıyla binanın yaklaşık olarak ne kadar zaman sağlam kalacağı ve depreme dayanıklığını ölçmeye yarayan işleme karot alma işlemi denilmektedir. Binaların kalitesini ve ömrünü belirlemek için kullanılmasının yanında binanın depreme dayanıklılığını da tespit etmek için karot alma işlemi yapılmaktadır.
Karot Örneği Nasıl Alınır?
Binanın gerekli olan kısımlarından karot makinesiyle silindir şeklinde örnekler alınır. Basınca ufaltılmak suretiyle beton ve demir kalitesi tespit edilmektedir. Karot işlemini gerçekleştiren mühendisler yapının durumuna göre alt kartlardan ya da binanın başka bölümlerinden karot alma işlemi yapmaktadırlar. Karot testi tamamlanmış kalitesini ve değerini belirlemenin yanında depreme dayınıklı olup olmadığı hakkında da bilgiler vermektedir. Karot örneği alındıktan sonra uygulanan basınç deneyleri sayesinde kaç şiddetinde depreme dayanıklı olabileceği de tahmin edilmektedir. Karot testi tamamlanmış yapıların kalitesini ve değerini belirlemenin yanı sıra depreme dayanıklı olup olmadığı hakkında da bilgiler vermektedir.
Karot örneği alındıktan sonra uygulanan basınç deneyleri sayesinde kaç şiddetinde depreme dayanıklı olabileceği de tahmin edilebilmektedir. Karot örneği alma işlemi özellikle yapının ortalama ömrünün belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Karot işlemi yeni inşa edilmiş binaların satışı ve alışını kolaylaştıran güvenilir olmasını sağlayan bir işlem olmaktadır.
Yapı inşaat alanında kullanılan en önemli makineleridir. Binanın gerekli görülen bölümlerinden karot makinesiyle silindirik şeklinde örnekler alınır. Alınan örnekten beton ve demir analizi yapılır. Bu analiz inşaat mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Yapının durumuna göre alt kartlardan ya da binanın başka bölümlerinden karot alma yapılır. Karot silindire benzeyen bir makineyle beton donatı sisteminden numune alınma işlemidir. Betonarme sistem silindir şeklinde delinir. Silindir içinde havuca benzeyen beton donatı parçası çıkar. Bu havuca benzediği için karot adını almıştır.
İnşaatı tamamlanmış yapılarda bu işlem gerçekleştirilerek, donatı elemanlarının kalitesi ve yapısı değerlendirilerek yapının yaklaşık olarak ne kadar süre sağlam kalacağı ve depreme dayanıklılığı ölçülür. Karot alımı, yapıya zarar verebilecek bir yöntemdir. Bu yüzden yapıya en az zarar verecek, yapıyı riske atmayacak ve mühendislerin hesaplamalarına uygun olacak şekilde alınmalıdır.
- Karotun Kullanıldığı Yerler
- Tadilat işleri
- Kapı, pencere yeri açma
- Kablo ve altyapı döşeme çalışmaları
- Gider açma
- Beton güçlendirme işlemleri
- Yapı kontrolü
Bütün bu uygulamalar için kullanılacak karot makinesi farklılık gösterebilir. Kullanım kolaylığı ve versatil olması açısından son model makineler tercih edilmektedir.