Bu alanlarda kullanılan makinelerin yapı olarak sağlam ve planlı bakımının da yapılması gerekir. Her tür zorlu çalışma koşullarına dayanıklı olmalı ve sorunsuz bir şekilde çalışmalıdır. Bu nedenle her tür elektrik bağlantısı için bağlantı teknolojisinin önemli, makine ve sistem mühendisliği ciddiye alınmalıdır. Güvenli ve bakım gerektirmeyen bağlantı tekniği bir sistemin yaşam döngüsü süresinde önemli düzeyde yatırım koruması sağlamaktadır. Sistem mühendisi veya operatör açısından güvenli ve bakım gerektirmeyen elektrik bağlantıları pahasına kullanılabilirlik gelmemelidir. Bağlantı kalitesi ve kullanılabilir açısından bağlantı teknolojisinin tipi sonucu belirleyen en önemli faktörlerdir. Bu anlamda yaylı elektrik makinelerinin üretimi imalat alanında önemli yere sahiptir.
Kolay Yay Sıkıştırmalı Bağlantılar Nelerdir?
Eşsiz akış özelliklerine sahip bakırın, vida bağlantısı çok sıkı olursa zarar görebileceğini unutmayın. Zamanla vidalar gevşer ve kontak direnci artmaya başlayarak bağlantılar bozulur. Şoklar, sıcaklık dalgalanmaları, titreşimler bir vida bağlantısının kontak kalitesini bozabilir. Denizcilik uygulamalarında şok ve titreşimlerle sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bağlantı noktaları -40 ile +70 derece arasında sıcaklık dalgası talepleri olabilir. Sıyrılmış olan bakır iletenler ya da katmalı iletkenler, örgülü yapılar iletken özellikleri de kontak kalitesini etkiler. İnce ayrı tel örgüsünden oluşturulmuş iletkenler vida bağlantıları nedeniyle tahrip olurlar.
Yaylı makinelerde rondelalar kullanılmaktadır.
Makine, otomotiv, beyaz eşya, mobilya, cıvata ve somunun kullanıldığı her sektörde vazgeçilmez bağlantı elemanlarıdır. Kuvvetin ve eşit dağıtımı ve cıvatayla diş arasında sürtünme bağlarının yenilenmesini yani çözülmesini önler. Yaylı rondela somunla malzeme arasına girerek somunların frenlenmesini sağlar. Halka somun sıkıştırıldığı zaman altında kalan rondelaya yüklenen potansiyel enerji, somuna sıkıştırma yönünün tersine bir kuvvet uygular ve cıvata basıncını, dolayısıyla da sürtünme katsayısını arttırır. Sonuç olarak somun kolay sıkıştırılamayacağı gibi, kolay da açılamaz. Bunun yanı sıra somunun sıkıştırdığı yüzeye basıncı daha homojen bir şekilde yaymaya yarar. Bir vida, cıvata ya da somunun altına konur ve iş parçasını korumak için somun sıkılırken veya gevşetilirken basıncı dağıtmaya yarar.
En Çok Kullanılan Yaylı Makineler Hangileridir?
Yaylı makineler sanayi, endüstri, otomotiv, kimya ve tarımda çok sık kullanılmaktadır. Bunlardan biri de çift yaylı tip çizel makinelerdir. Bu makineler hasattan sonra tarlada pulluğa ihtiyaç duymadan, topağın işlenmesine kullanılmaktadır. Bacakların yapısı nedeniyle pulluk alt tabakasını kırar ve pulluk işlemişinin yapılamadığı kurak yaz aylarında az kesekli toprak işlemesi yapan askılı makinelerdir. Üstünde yer alan bağımsız yaylar sayesinde toprakta bulunan, taşlara ve köklere den gelmesi durumunda bıçaklar ve ayak ekipmanlarının zarar görmemesi için sadece etkene maruz kalan ayak devre dışı kalır ve etkiden kurtulduğu zaman yay tertibatı sayesinde tekrar çalışmaya başlar.
Yüksek iş derinliğinde toprak işlemesi yapar. Böylece toprağın havalanmasını, yağmur sularının yüzeyde durmasını engeller ve suyun tabana çekilmesini ve toprağın neminin korunmasını, sert tabakanın kırılarak bitki köklerinin rahat bir şekilde tabana doğru inmesini sağlar. Böylece verimin artması sağlanmış olur.
Yayla makinelerden biri de yaylı, yatarlı bal süzme makineleri, yaylı ara çapa makinesi, ilaçlama makineleri, otomatik çıt çıt çakma makinesi, iki ayaklı yaylı çektirme makinesi, yaylı metal işleme makineleri, kollu yaylı makaslar, yaylı yatak makineleri gibi birçok makine yaylı sistemle çalışmakta, verimin ve üretimin artmasını kısa sürede sağlamaktadır.