El testeresi çelik levhanın sertleştirilmesi ve tavlanmasıyla yapılmaktadır, daha sonra da düzleştirilmektedir. Testere bıçağı cilalanmalı ve iyi bir şekilde tavlanmalıdır. Bu işlemler insan emeğine gerek kalmadan yapılmaktadır. Çelik levha gerdirilerek, lazerle kesilmesi sağlanır. Operatör şerit testere bıçağını seçerken öncelik olarak kesilecek olan malzemeyi baz alır. Malzemenin sertliği, işlenebilirliği, kesit şekli gibi faktörleri göz önünde bulundurmalıdır. Makinedeki bir seçici aracılığıyla bıçak seçilmektedir. Burada önemli olan operatörün hızıdır.
Testereler üçgen dişleri olan birçok malzemeyi kesmeye yarayan el aletleridir. Yalnızca insan kuvvetiyle değil elektrikle çalışanları da vardır. Plastik, ahşap ve metal olmak üzere birçok malzemeyi rahatlıkla keserler. Kullandığınız testere motorlu değilse eğer itme ve çekme hareketiyle çalışır. Kesme işlemi öncesinde mutlaka düzgün bir kesim yapmak istiyorsanız eğer metre kullanmanızda fayda vardır. Birçok testere çeşitleri vardır bunlar ağaç testeresi, demir testeresi, kıl testere, budama testeresi, kartonpiyer testeresi, motorlu testere, tezgâh testere, daire testere, dekupaj testeresidir.
Ağaç Testeresi
Ahşap için kullanılmaktadır. Kaba kesimler için tercih edilmektedir. Ağız bölümü çok ince değildir bu yüzden pürüzsüz bir yüzey oluşturmamaktadır.
Demir Testeresi
Yüzeyi dardır ve kıl testereye benzemektedir. Ağız kısmı değiştirilebilir, sıkıp, gevşetilebilir. Çerçevesi ve bir de bıçağı vardır.
Kıl Testere
Tıpkı demir testere gibi çerçevesi ve bıçağı bulunmaktadır. İnce bir bıçağı vardır. Bu yüzden ince kesimler ve oymalar için uygundur.
Budama Testeresi
Daha çok bahçelerde kullanılmaktadır. Çalıları, dalları kolaylıkla kesilmesini sağlar. Bıçak bölümünde hafif bir eğim vardır. Dar bir bıçağı vardır.
Kartonpiyer Testeresi
İnce işler için kullanılmaktadır. Küçük bir testeredir. Bıçak ucu sivridir. Kartonpiyeri delmeye yarar.
Motorlu Testere
Elektrik ve benzinle çalışmaktadır. Zincirin elips bir metal etrafında dönmesiyle kesme işlemini yapar. Portatif ve pratiktir. Büyük ve zorlu işler için tercih edilmektedir. Daha çok ağaç kesim işleri için kullanılmaktadır.
Tezgah Testere
Elektrikle çalışır. Güvenli bir kesim yapmak için kullanılmaktadır. Tezgâha sahip olduğu için çok ağır ve büyük malzemeler rahatlıkla kesilmektedir. İnce işler için çok uygundur.
Daire Testere
Bıçak bölümü yuvarlaktır. Daha çok tezgâha monte edilerek çalışır. Bıçağın bulunduğu kısım yukarı ve aşağıya doğru hareket eder.
Dekupaj Testeresi
Daha çok ahşap plakaları kesmeye yarar. Bıçak kısmı incedir ve detaylı işlerde çok tercih edilmektedir. Testereler çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Birbirinden farklı özelliklere sahiptirler ve malzemelere şekiller vermek amacıyla kullanılırlar. Birden fazla malzemelerin kesilmesinde ise çok amaçlı testereler kullanılmaktadır. Eğer, bir testere alacaksanız kullanacağınız malzemeye göre testere almanız gerekmektedir. Örneğin çok amaçlı testere kullandığınızda çalışma alanınızın çok dağınık olmaması gerekmektedir. Testereleri teknik özelliklerine göre yani kullanma talimatına uygun olarak kullanmalısınız. Yapacağınız işe göre uygun olan makineyi seçmek önemli bir ayrıntıdır. Testere kullanımı sırasında toz, talaş, kıymık gibi bazı etmenler oluşabilir. Bu nedenle mutlaka toz maskesi ve koruma gözlüğü kullanmalısınız. Testereler iş güvenliği açısından tehlike yaratabilecek tarzda kullanılan aletlerdir. Bu yüzden kullanırken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Aksi halde bu tozlar ve kıymıklar ya da çapaklar gözünüze girebilir bu da istenmeyen sonuçlara neden olur. Bazı testerelerin kullanımı uzmanlık istemektedir. Bu yüzden kullanmayı bilmediğiniz testereyi kullanmamalısınız. Eğer, bir işlem yapacaksanız bunu usta birinin aracığıyla yapmanız doğru olacaktır. Testereler özellikle marangozların en çok kullandığı ve onların işini kolaylaştıran aletlerin başında gelmektedir.
Elektrikli Demir Testere Ne İşe Yarar?
Mekanik el aletleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınarak doğrudan kullanıcının gücüyle kullanım sağlanan aletlerdir. Mekanik el aletleri arasında birçok ürün bulunmakta olup işlerinizin başarılı bir şekilde tamamlanması için gerekli olan malzemelerdir.
Testereler geçmişten günümüze kadar odun ve ahşap yüzeylerde kullanılmıştır. Demir testerenin güçlü ve keskin bıçakları vardır. Sert metalleri kesmek için kullanılır. Bunun yanı sıra farklı yüzeylerde de kullanılmaktadır. El testeresi sınıfında yer alır. İnce dişleri ve keskin bıçakları vardır. Kullanım alanlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Plastik ve demir yüzeyleri kesmeye yarar. Elin kolaylıkla kavraması için özel olarak tasarlanmıştır. Ergonomik ve konforlu kullanıma sahiptir. Elektrikli demir testere sert cisimleri kolay ve zahmetsiz bir şekilde keser. Şerit demir testereleri çelik, plastik, ahşap, silikon ve alüminyum malzemeleri keser. Bıçakları farklı boyutlarda tasarlanmıştır. Bu yüzden farklı ölçülerdeki malzemeleri rahatlıkla keser. Kıl demir testereleri ise ince ve detaylı kesim yapmaktadır. En çok kullanılan testere çeşididir. Metal veya plastik boruları da düzgün bir şekilde keser. Güçlendirilmiş ince bıçakları vardır ve kırılmaz dayanıklı özelliğe sahiptir. Tel demir testeresi ise keskin ve güçlü tellerden yapılmıştır. Farklı formları vardır ve ağaç budama ve ağaç dalı kesme işlerinde kullanılır. Ağaç dallarının etrafını saran, çift taraflı tutma saplarıyla pratik kullanım sağlar. Hafif ve küçük yapısı vardır. Bu testereler ahşap, kemik, kauçuk, plastik yüzeylerde de kullanabilirsiniz. Büyük testerelerin giremediği bölümleri çok iyi keserler. Elektrikli demir testere çeşitleri elektrikli el aletleri içerisinde sık kullanılan makinalar içerisindedir. Birçok yapı ve mimari tasarım işleri ve inşa olaylarını yaparken elektrikli demir testere çeşitlerini sıklıkla tercih etmektedir.
Dekupaj testere Kullanımı; en fazla tercih edilen testerelerdendir. Farklı bıçak türleri vardır. Hem düz hem de kavisli yüzeyleri düzgün bir şekilde keser. Bıçak türleri metal, ahşap, plastik, seramik ve alçıpan gibi yüzeyleri keser. Özellikle toz emme veya toz üfleme teknolojisine sahiptir. Pratik kullanım şekli vardır.
Tilki kuyruğu testere Kullanımı;; panter testere olarak da bilinmektedir. Genellikle kabaca kesimlerde veya ağaç budama işlerinde kullanılır. Bunun yanı sıra düz kesme işlemi de yapmaktadır. İki elle kullanılmaktadır ve pratik olarak dekupaj testerelerin gerisinde kalır. Metal, PVC ve ahşap yüzeylerde etkili bir şekilde çalışır.
Daire testere Kullanımı;; daha çok ahşap yüzeylerde kullanılmaktadır. Bıçak değişimiyle kontrplak ve sunta gibi yüzeylerde kesme yapabilmektedir. Daire şeklinde bıçağı olan bir testere modelidir. Kullanımı kolay olan bu testereler, küçük yüzeylerde oval kesimler için uygun değildir. Düz kesilmesi gereken kalın yüzeylerde daire testereleri kullanabilirsiniz. Düz ve eğri kesimler yapmaktadır. Güçlü ve yüksek kesme kapasitesine sahiptir ve daha çok profesyoneller tarafından kullanılmaktadır.
Çok amaçlı testereler; bu testereler çok farklı alanlarda kullanılır. Değişebilen başlıkları vardır ve doğal taşlardan MDF’ye, ahşaptan alüminyuma kadar birçok malzemeyi keser. Bu testerelerin evde kullanılması tehlikelidir. İş yerlerinde iş güvenliği kapsamında kullanılmalıdır.
Elektrikli demir testere orta ve küçük boyutlardaki işlemler için çok uygundur. Bahçelerde kablo uzunluğundan dolayı kullanım verimliliği düşebilir. Ahşap ve metil işlerinin vazgeçilmez aletlerindendir. Yapı inşaat sektöründe sıklıkla kullanılır. Düzenleme ve bakım işlerini pratik hale getiren ve kısa sürede sonuçlandıran kullanışlı testerelerdir. Testereler kullanım amacına göre değişen dişli sisteme sahiptir. Zincirli ve benzinli çeşitleri de bulunmaktadır. Zincirli testereler daha çok bahçe işlerinde tercih edilmektedir. Ağaçları kesme işleminde kullanılır. Elektrikli testereler sırt bıçak hareketlerine sahiptir ve uzun süre kullanılabilir dayanıklılıktadır. Testerelerin dişlilerinin düzenli olarak bakımının yapılması, yağlanması gerekmektedir. Testerelerin yapımında yüksek hız çelik kullanılmıştır. Seri çelik olarak da bilinen bu çelik türü hava çeliğinden farklı olarak 50m/dk hızında kesme işlemi yapmaktadır. Hava çeliği ise ostenitleme sıcaklığında havada soğutulan perlit ve beynit dönüşümleri yapılmadan matrensite dönüştürülür ve bu şekilde sertleştirilen çelik türüdür.
Yüksek hızlı çelik 600 C’ye kadar dayanabilmektedir. İçerek yapı özelliğini kaybetmez. Havada sertleştiği için ani sıcak değişimlerinde yüksek performans göstermektedir. Genellikle orta sertlikte kullanılır. Dökmü, metal dışındaki malzemelerin işlenmesi için tasarlanmaktadır. Testerelerin dişleri ayrı olarak satılmaktadır. Eğer, diş satın alacağınız testereye uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Testere aynı zamanda set olarak da satılmaktadır. Günümüzde ahşap malzemeler popülerliğini devam ettiriyor.
,Geçmiş günümüze en çok kullanılan malzemelerdir. Pervaz, çıta, parke zemin, lambiri, seperatör gibi kullanım alanları vardır. Mobilyacılıkta ise gürgen, kestanı, meşe gibi ağaçlar kullanılır. Testere almak istediğiniz zaman bu ahşap çeşitlerini kullanmanız açısından bilmeniz gerekmektedir. İnşaatlarda en çok ladin, köknar ve çam kullanılır. Sibirya’dan getirilen çamlar en dayanıklı olanlarıdır ve inşaat sektöründe kullanılır. Ahşap kesiminde daha çok gönye testere, tezgah testere, dekupaj tesreler kullanılmaktadır.