Taşlama Makinesi Kullanım Alanları

Taşlama makinesinin en yaygın kullanımı yüzey taşlamadır. Bu yöntem, iş parçasının dönen bir taşlama çarkının altına beslenmesini içerir. İş parçası dönebilir ve bir silindir oluşturmak için taşlama çarklarını geçebilir.

Taşlama Makinesi Kullanım Alanları
416

Bu makineler, şaftın merkezlenmesi gibi hassas uygulamalarda kullanılır. Yüzey taşlama makinesi, metal ve plastiği kesmek için kullanışlı bir araçtır. Örneğin mücevher yapımında kullanılabilir. Bu makine, tornalama parçaları, yüzey işleme ve metal onarımı dahil olmak üzere bir dizi uygulamaya sahiptir.

Bir taşlama makinesi kullanımdayken güvenlik her zaman birinci önceliktir. Güvenlik gözlüğü takmak ve göz koruması çok önemlidir. Taşlama çarkına doğrudan maruz kalmaktan kaçının. Ayrıca, uzun saçların arkadan toplandığından emin olun. Bir gardiyan sizi uçan talaşlardan koruyacaktır. Koruyucu ayrıca malzemenin tekerlekten düşmesini veya makine tarafından taşlanmasını da önleyecektir. Operatörün yaralanmasını önlemek için koruma yerinde olmalıdır.

İşte bir taşlama makinesinin temel kullanım alanlarından bazıları. Kullanılan aletin tipine bağlı olarak, bir taşlama makinesi çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Seramik işleme endüstrisinde, hareketli kolon yapısındaki yüzey taşlama makinesi idealdir. Bu makinelerde bir taşlama çarkı bulunur ve elmas ve CBN taşlama çarklarının özelliklerine göre yapılmıştır. Merkezi bir yatağa bir taşlama mili sabitlenmiştir ve ara pansuman yapmak için masaya monte bir düzeltme cihazı kullanılabilir.

 

taşlama aleti ne ise yarar?Yüzey finisajı odaklı taşlama, 0,000025 mm'ye kadar hassasiyetle ince finisaj için popüler bir seçimdir. Bu tip bitirme işlemi aynı zamanda kısa sürede yüksek hacimler üretmek için az miktarda metal kullanır. Bu tip taşlama en yaygın cilalama yöntemidir ve otomotiv endüstrisinde de popülerdir. Doğruluğu, çeşitli malzemeleri yüksek hassasiyetle bitirmesini sağlar. Taşlama işleminin türünden bağımsız olarak, taşlama makinesinin çok yönlülüğü onu birçok endüstri için değerli bir alet haline getirir.

Yüzey finisajı, büyük miktarda malzemeyi çıkarmak için bir taşlama makinesi kullanır ve bu, yüzeyde spiral bir öğütme işaretine neden olur. Bu tür makine, metal damgalama kalıp setlerini, düz kesme bıçaklarını, fikstür tabanlarını ve daha fazlasını keskinleştirmek için kullanılabilir. Bu makineler manuel veya CNC kontrollü olarak çalıştırılabilir. Taşlama işlemi, yüksek yüzey sıcaklığı ve sertlik gerektirir. Dayanıklılığı sağlamak için yüksek kaliteli bir yüzey kaplaması gereklidir. Yüzey pürüzsüz ve düz olduğunda, yüksek hızlı işlemeye dayanma olasılığı daha yüksektir.

İnşaat Alanlarında Kullanılan Elektrikli El Aletleri

  • Elektrikli Makinalar
  • Kırıcı Delici ve Matkap Modelleri
  • Elektrikli Hobi Aletleri
  • Testere Çeşitleri

Bir taşlama makinesi kullanırken, bir alanı kalıntı, yağ ve gresten arındırdığınızdan emin olun. Toz ve diğer malzemelerin kazara solunmasını önlemek için bir güvenlik görevlisinin kullanılması esastır. Yaralanmayı önlemek için iş parçanızın bir pim veya şaft üzerinde asılı olduğundan emin olun. İş parçası bir taşlama makinesine asılacak kadar büyükse bir alet desteği gereklidir. Ayrıca üzerinde durulacak düz, sert bir yüzeye sahip olmak da önemlidir. İş parçası çarka asıldığında, taşlama çarkının ortasından dikey bir çekül hattı geçmelidir.

Tezgah taşlama makinesi, bir başka popüler makine türüdür. Tezgah benzeri tasarımı, imalat işçileri için kullanımı kolaylaştırır. Genellikle farklı tane boyutlarına sahip iki taşlama çarkına sahiptir. Ayrıca malzemelerin çıkarılması ve bitirme işlemleri için yaygın olarak kullanılır. Adı, taşlama taşlarının tezgaha sabitlenmesi ve hem üretim işçileri hem de makine operatörleri için kullanımını kolaylaştırması gerçeğinden gelmektedir. Diğer bazı işleme yöntemlerinden farklı olarak, elektrikli aletler içerisinde olan tezgah taşlama makineleri manuel olarak çalıştırılabilir ve çok çeşitli görevler için kullanılabilir.

Bitirme işlemlerinde yüzey taşlama makinesi kullanılır. Sabit bir aşındırıcı çarkı ve bir mengenesi vardır. İş parçası manyetik bir ayna ile yerinde tutulur. Tablası aşındırıcı çarkın altında hareket eder. Bu makine, 18 inç uzunluğa kadar çeliği kesebilir. Masası, makinenin ön tarafındaki bir kol ile değiştirilebilir. Yüzey taşlama makinesi kullanırken mutlaka uygun bir aşındırıcı disk ve tabla kullanmalısınız.

Taşlama makinesi, küçük aletleri bilemek için de kullanılabilir. Malzemeyi aşındırıcı taneler ile keserek çıkararak çalışır. Tekerlek sayısız sert aşındırıcı parçacık içerir. Bu taneler öğütülecek yüzeyle temas ederek onu uzaklaştırır. Farklı tipte taşlama makineleri mevcuttur ve bunlar arasında yüzey parlatma ve genel hazırlıksız taşlama bulunur. Genellikle küçük aletleri bilemek için kullanılırlar.

Taşlama makineleriyle metalden paslanmaz malzemeye kadar birçok taşlama, kesme ve zımparalama gibi işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz.

 

Taşlama Aletleri Ne İşe Yarar?

 

Taşlama Aletleri Modelleri 

Taşlama aletleri 115-150-125-230-180 mm olmak üzere ağız çaplarına göre farklılık göstermektedir. 115 mm ve 150 mm arasındaki taşlama makinaları avuç taşlama ya da avuç içi taşlama olarak da bilinmektedir. Canavar motoru veya taş motoru olarak da bilinmektedir. Bu ölçüler daha çok 115 mm, 180 mm ve 230 mm çapındaki taşlama makinaları kullanılmaktadır.

 

Taşlama Aletleri Ne İşe Yarar?

 

Taşlama aletleri 550 watt ve 2600 watt aralığında motor güçleri vardır. Tam devir sayıları ise dakikada 7.800 ile 11.500 devir aralığında değişmektedir. Bazı modellere devir ayarı yapılmaktadır. Devir ayarı yapılan makinalarda devir hızı minimum 2.800 devire kadar düşmektedir. Taşlama makineleri bir yüzeyden malzemeleri çıkarmak için kullanılan aletlerdir. Taşlama makinelerinin yatağı yere dayanan ağır malzemelerden yapılmıştır. Motor gövdesi dökme demirden üretilmiştir. Diğer bileşenleri üzerine monte edilerek kullanılmaktadır. Yatağın her iki yanında düzenleyici bir tekerler vardır ve eşit hızda hareket etmesini sağlar.  Ayar çarkının hızı ve eğitim ihtiyaca göre ayarlanmaktadır. İşler taşlama makinesi yatağına yerleştirilerek çalıştırılır. İki tip taşlama makinesi vardır. Tezgâh üstü ve merkeze monte edilen makinelerdir. Makineler temel özelliklere sahip olup taban, bir motor ve masayı döndürmek için kullanılan masa tahrik mekanizması içermektedir. Alt tabla tipik olarak katı malzemeden yapılmıştır ve yatak kılavuzları üzerinde kayar özelliğe sahiptir. Alt tabla ise manuel olarak çalışan ve bir yandan diğer yana hareket eder. Üst tabla merkezinde kayar tabla üstünde dönen sabit bir yapıdır. Kullanım sırasında hareket etmesini önlemek için tablayı iş parçasına tutturmak için kullanılır.

 

Taşlama Aletleri Ne İşe Yarar?

 

En bilinen taşlama makineleri tezgâh üstünde kullanılanlardır ve boyutları birbirinden farklıdır. Bu makineler çarkı hareket ettirir ve taşlama çarkı kullanılmaktadır. Taban ayrıca hidrolik tahrikli bir pansuman cihazı tarafından desteklenmektedir. Yüzey taşlama makinesi geniş yüzeyleri taşlama yeteneğine sahiptir. Makine manuel olarak çalışır ve CNC kontrollü bir modele sahiptir. Bazı taşlama tezgâhları CNC kontrollüdür. Yüzeyleri pürüzsüz ve düz hale getirmek için kullanılan ürünlerdir. Açılı taşlama makinesi, kesme aletlerini keskinleştirmek ve kalıplanmış ürünleri temizlemek için kullanılan elle tutulan makinelerdir. Kaideli taşlama makinesi ise motor diline bağlı olan bir taşlama çarkına sahiptir. Elektrikle çalışan ise küçük bir alettir. Bir tezgâh öğütücü olarak taşlanabilir ve taşınmasını, saklanmasını kolay hale getirir. Açılı taşlama makineleri her yere taşınabilir özelliktedir. Tezgâha monte edilen modellerinin yanı sıra, açılı taşlama makineleri pratik ve portatiftir, manuel tutamak kullanılarak çalıştırabilir.

 

Taşlama Aletleri Ne İşe Yarar?

 

Taşlama makineleriyle çalışmaya başlamadan önce yapılacak işe ve çalışacak yüzeye uygun bir taş seçilmesi ve makineye sıkma anahtarı sıkılarak sabitlenmelidir. Spiral makinesiyle kesme işlemi yapılacaksa kesilecek yüzeyin cinsine göre metal, mermer, beton kesme taşı kullanılmalıdır. Paslanmaz çelik yüzeylerde çalıştığınızda kesme taşının inox olmasına dikkat etmelisiniz. Çeşitli yüzeylerde taşlama yapmak istediğiniz zaman ise çapak alma taşları ya da flap diskler kullanmalısınız. Paslanmaz çelik yüzeylerde çapak alma taşları inox, flap, disklerin ise zirkonyum veya seramik olmalıdır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.