Aksi halde mutfakta atık su boruları ve temiz su tesisatı düzgün bir şekilde çalışmaz. Su hayatımızın önemli yaşam kaynağıdır. Temizliği ve hijyeni sağladığı gibi vücudun su ihtiyacını giderir. Su molekül olarak oluşmuştur. Her molekül bir oksijen atomuyla birleşen iki hidrojen atomundan oluşmuştur. Su bir yapıda olması gereken en önemli ihtiyaçlardan biridir. Bunun için su tesisatının döşenmesi gerekir. Su olmadan temizlik olmaz. Bu yüzden insanlar su olmadan yaşamını sürdüremezler. Su tesisatı sıcak ve soğuk su tesisatı olarak döşenmektedir. Mutfak tesisatının en önemli aşamalarından biri su tesisatının döşenmesidir.
Su Tesisatı Nedir?
Su tesisatı temiz suyun kaynağından çıkarılarak bizlere ulaşmasını sağlamasıdır. Aynı zamanda temiz su tesisatını sağlayan bu borular temiz suyun kullanımından sonra kirli suyunda bu borular aracılığıyla akıp gitmesine yardımcı olurlar. Atık suyun doğaya karışması için su tesisatına ihtiyaç duyulmaktadır. Su tesisatının soruncu bir şekilde kullanılması içinde tesisatın doğru ve profesyonel bir şekilde döşenmesi gerekir. Banyo, tuvalet ve mutfaktan akan suyun sorunsuz bir şekilde ulaşması için su tesisatının doğru bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Pis su tesisatı, sıcak ve soğuk su tesisatı, drenaj sistemleri gibi tesisatlar sıhhi tesisat grubuna dahildir. Mutfak tesisatında kullanılan malzemeler vana, dirsek ve te aparatıdır.
Mutfak Tesisatında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Mutfak tesisatında yapılan uygulamaya aynı zamanda sıhhi tesisatta denilmektedir. Sıhhi tesisat denince akla borularla su aktarımı gelir. Tuvalet giderleri, mutfak tesisatı, duş tesisatı, sulama sistemleri, fıskiye gibi işlemlerin hepsi sıhhi tesisata dahildir.
Çalpara Çekvalf:
Tesisatın ihtiyacına göre çeşitli ölçülerde piyasada bulunan çalpara çekvalf, mil üzerinde hareket eden bir diskle çalışmaktadır. Bu disk sayesinde su tek bir yönde ilerler ve geri dönmesi önlenmiş olur.
Musluk:
Taşınan suyun dışarıya aktarılmasında kullanılmaktadır. Borunun büyüklüğüne bağlı olarak tasarlanmaktadır. Suyun kesilmesinde ve akışını devam ettirmekte kolaylık sağlar. Yaşam alanı konutlarda bildiğiniz musluklar dışında sanayide ve çeşitli endüstride farklı tip musluklar kullanılmaktadır.
Kelepçe:
Dişli veya birbirine kaynatılması mümkün olmayan, birbirine geçmeli boru türlerine kullanılır. Suyun basıncı veya akışı sırasında boruların birbirinden ayrılması için kelepçeyle tutturulur. Kelepçelerde çok çeşitli malzeme türleri olup görev niteliğine göre farklı modellerde kullanımı bulunmaktadır. Önemli el aletleri içerisindedir.
Gider Boruları:
Katık atık ve pis su tahliyesinde tercih edilen gider boruları geniş yüzeye sahiptir. Kolay kolay tıkanmaz ve pürüzsüz yapısıyla katı atıkların kolayca akmasını sağlar. Maliyet olarak da bakır borulara göre daha uygundur. Yaşam alanlarında ve atık gereken tüm tesislerde gider boruları kullanımı yapılır.
Vana:
Musluktan farklı olarak vana genellikle konutlarda değil, iş yerleri ve sulama sistemlerinde kullanılır. Muslukların dış etkenlere karşı zayıf olması nedeniyle direkt güneşten hava şartlarından etkilenmeyen ve dişleri çabuk bozulmayan vanalar tercih edilmektedir.
Sayaç:
İş yerlerinde ve konularda akan suyun miktarının görülmesi için tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra su faturası için ölçüm buradan yapılmaktadır.
Menfez Demiri:
Özellikle büyük pisliklerin ve katı atıkların, herhangi bir takılma yaşamadan demir parmaklıklar arasından geçmesini sağlar. Menfez kullanma sebebiyse özellikle sokaklarda insanların gider kuyularına düşmesini engellerken, atıklar kolayca bu boşluklardan geçer.
Mutfak tesisatında en çok kullanılan el aletleri şunlardır; 10-13-17-19-24 mm cırcırlı kombine anahtar, snap maşalı boru anahtarı, pense, alüminyum tesisat anahtarı, çapak temizleme frezesi, boru kesici, küçük boru kesici, radyatör vana anahtarı, 5 kademeli kombi anahtarı, tesviyeci çekici, 8 köşeli duvarcı keskisi, anahtar seti, led göstergeli kontrol kalemi, çok amaçlı anahtar, altıköşe anahtar seti, musluk bataryası sıkma anahtarı, katlanabilir metre, düz ve yıldızlı tornavida uçları kullanılmaktadır.