Mengene ve Elektrikli El Aletleri Arasındaki Fark Nedir?

Mengene işlenecek olan nesneyi sıkıştırarak istenilen şekilde sabitlemeye ve tutturmaya yarayan bir alettir.Elektrikli el aletleri herhangi bir yeri tamir etmek onarmak için kullanılır.

Mengene ve Elektrikli El Aletleri Arasındaki Fark Nedir?
273

Mengenenin iki çenesi vardır. İki çenesi birbirine istenildiği oranda yaklaştırılmasıyla nesne sıkıştırılarak sabitlenir. Onarma, düzeltme, tamirat ve işleme gibi işlemlerin yapılacağı parçayı sıkıştırır ve istenilen bir şekilde sabitler. Sıkıştırıcı pres olarak bilinmektedir.

 

Mengene ve Elektrikli El Aletleri Arasındaki Fark Nedir?

 

Elektrikli El Aletleri Özellikleri

Genel olarak kesme, kırma, delme, oyma, kırma gibi işleri yapar. Metal, ahşap, cam ve beton gibi yüzeylerde elektrikli el aletleri kullanılmaktadır. Kesme işlemlerinde bazı aletlere ihtiyaç duyulur. En çok kullanılan ve tercih edilen elektrikli el aletleri ise matkaplardır. Matkaplar metal, ahşap ve duvar gibi yüzeylerde delik açmak için kullanılırlar. Kesme işlerinde de kesme aleti kullanılır. Bu aletlerin kullanım amaçları ve ebatları birbirinden farklıdır. Daha çok delme işlerinde tercih edilmektedir. Bu makinelerin operatörler tarafından kullanılması gerekmektedir. Profesyonel kullanıma uyumlu olan makinelerdir. Delme makineleri ise daha çok tezgâh üzerinde monte edilir. Taşlama aletleri ise iş parçalarını kesme işlerinde kullanılır. Taşlama makineleri hareket enerjisiyle dönerek çalışır ve diski hareket ettirir.  Yuvarlak bölümü ise delinecek olan malzemeyi ovarak kesme işi yapar. Daire testereler plastik, fayans, ahşap gibi malzemeleri kesmek için tercih edilir. Düz ve eğri kesimler yapan makinelerdir. Yüksek kesme kapasitesine sahip olan elektrikli aletlerdendir. Bu makineler amatörler için uygun değildir. Elektrikli kaynak aletleri ise metal, plastik gibi erimiş olan malzemeleri birleştirmek için kullanılmaktadır. Dekupaj testereleri de ahşap eğrileri karmaşık malzeme üzerinde kesim işinde kullanılır.

 

Mengene ve Elektrikli El Aletleri Arasındaki Fark Nedir?

 

Elektrikli el aletleri metal, ahşap, beton gibi yüzeylerde kullanılır. Kullanım amaçları, alanları ve çeşitleri çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Elektrikli aletler düzenleme, tamirat ve bakım işlerinde kullanılır. Elektrikli el aletlerinin kullanımında iş güvenliğinin sağlanması gerekir. Kullanım sırasında dikkatli olunmalıdır. Darbeli, darbesiz olmak üzere kullanılan matkaplar vidalama, sökme ve delme işlerinde kullanılır. Elektrikli el aletlerinin kullanımı pratiktir ve zaman kaybına neden olmaz. Bütün yaşam alanlarında ihtiyaç duyulan aletlerdir. Güçlü performanslara sahip olup ergonomik yapıları vardır.  Hem amatörlerin hem de profesyonellerin kullanabildiği tadilat parçalarıdır. Elektrikli el aletlerini kullanırken tulum, gözlük ve eldiven gibi güvenlik ekipmanlarını kullanmalısınız.

 

Mengene ve Elektrikli El Aletleri Arasındaki Fark Nedir?

 

Elektrikli el aletleri bahçe, yapı inşaat, geri dönüşüm projeleri, hobi gibi alanlarda kullanılır. Mengenelerin kullanım alanları ve amaçları geniş değildir. Elektrik aletlerine her an ihtiyaç duyulabilir ancak mengeneler çok kullanılmamaktadır. Birçok kişinin evinde, iş yerinde bu aletler bulunmaktadır. Ancak herkesin evinde veya iş yerinde mengene bulunmaz. Bunun nedeni çok sık ihtiyaç duyulmamasıdır. Mengene iki nesneyi birbirine sıkıştıran alet olduğu için elektrikli aletlerinde bu görevi yapan aletlerde bulunmaktadır. Penseler bunlardan biridir.

 

Mengene ve Elektrikli El Aletleri Arasındaki Fark Nedir?

 

Mengeneler daha çok inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Yumuşak ve ahşap malzemeler üzerinde işlem yapan aletlerdir. İnsan gücüyle çalışır. İşkence mengeneleri ise doğrama, marangoz ve mobilyacılarda kullanılmaktadır. Tamirat, onarma, düzeltme gibi işlerde sabitleme işini yapmaktadır. Çift kıskaç kumpaslar, yönlendirme kılavuzları, merdiven, kalıp kilidi, zincir sehpalar gibi elemanlarda mengene kullanımı yapılır.  

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.