Hobi Alet ve Aksesuarlarını Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hobi özellikle boş zamanları en iyi şekilde değerlendirmek bunu yaparken de aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen kişilerin çeşitli aletleri malzemeler üzerinde kullanarak ürettikleri ürünlerden oluşmaktadır.

Hobi Alet ve Aksesuarlarını Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
247

Bunu yaparken bazı hobi aletleri ve aksesuarları kullanılmaktadır. Kişilerin hünerlerini, yeteneklerini ortaya koyarak birbirinden güzel çok çeşitli ürünler yaparlar. Kullanılan aletlerin bazıları elle kullanılan elektrikli aletlerden oluşmaktadır. Gravürden taş işlemeye, ahşap yakmaya, takı tasarım, çanta, cüzdan yapımına kadar el işçiliğinin etkili olduğu ürünler ortaya çıkarırlar. Kişiler bu ürünleri yaparken ilgi duydukları, başarılı oldukları teknikleri aletler aracılığıyla uygularlar.

Hobi aletleri plastik, metal, ahşap, porselen, PVC, strafor, deri, karton, cam gibi malzemeler üzerinde çalışmaktadır. Bu aletler yüzeyi inceltir, cilalar, aşındırır, oyar, lehim yapar, yakar, lehimi söker, deler, keser, parlatır ve temizler. Her tür uygulamayı ise uygun olan yüzeylerde yapar. El işi atölyelerinde genellikle vazo, taş işleme, bardak, tabak, çömlek, mücevher gibi işler hobi aksesuarlarıyla gerçekleştirilir. Kullanılan hobi aletleri yüksek torkla ve devirle çalışmaktadır.

 

hobi kendin yap sanatları

 

Bu aletler dayanıklı ve dirençlidir. Hobi aletleri ve aksesuarlarını seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan biri kullanacağınız malzemeye uygun alet ve aksesuarların doğru bir şekilde seçilmesidir. Aksi halde yanlış aletin kullanılması istediğiniz sonucu ortaya çıkarmaz ve işinizi kısa sürede bitirmemiş olursunuz. Bu yüzden kullanacağınız aletlerin malzemeyle uyumlu olması gerekmektedir. Sert malzemeler üzerinde çalışacağınız zaman aletlerin yüksek torka ve dirence sahip olması gerekir.

İnce yüzeyler üzerinde yüksek torka sahip kesme ve delici aleti kullanırsanız yüzeyin çatlamasına ve dağılmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden aletlerin devir ve tork gücüne göre seçim yapmalısınız. Örneğin darbeli matkaplar daha çok sert ve güçlü yüzeylerde kullanılmaktadır. Darbesiz olanlar ise ince yüzeyler için idealdir. Düz veya kavisli kesim yapmak istediğinizde dekupaj testere kullanmanız gerekir, normal testere kullanırsanız iyi sonuç alamazsınız. Bu yüzden kullanım amacınıza uygun aletle çalışmanız gerekmektedir.

 

hobi kendin yap sanatları

 

Hobi aksesuarı olarak en çok maket bıçağı, makas, iplik, kâğıt, karton, boncuk, klips, küpe kancası, silikon, jüt, jüt karton, fimo boncuk, fırça, iplik makası, boya, bakır tel, silikon, uhu…vb. aksesuarlar kullanılmaktadır. Her aksesuarla uyumlu kullanılan aletler vardır. Malzeme, alet ve aksesuar üçünün birbirini tamamlaması ve uyumlu olması gerekir. Doğru malzeme, aksesuar ve malzemeler çalışılmalıdır. Hobi aletleri denince akla lehim havyası, lehim tabancası, gravür aleti,  lehim pompası, lehim teli, elektrikli tel zımba, çivi tabancası, sıcak hava tabancası, sıcak silikon tabancası gelir.

Gravür aleti ve gravür setleri ahşap, metal, gümüş gibi malzemeler üzerinde kullanılır. Yani her aletin kendine özgü kullanılacağı malzemeler bellidir. Gravür aletini beton yüzeylerde veya kağıt üzerinde kullanamazsınız. Zımpara taşları metal ve mobilyalar için uygundur, ürünlerin şekillendirilmesini sağlar. Taşlama setleri ise taşlar üzerinde kullanılır. Plastik, seramik, karton ve keçe gibi yüzeylerde sıcak silikon tabancaları çok etkili sonuçlar verir. Lehim havyası birden fazla metali birleştirmeye yarar. Kısacası her aletin ve aksesuarın kullanım alanı ve amacı birbirinden farklıdır. 

Kullanacağınız malzemeleri ve aletleri çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Malzemeler üzerinde yanlış aletleri kullanırsanız hem malzemeye hem de kendinize zarar vermiş olursunuz. İş kazalarının yaşanmasının en büyük nedenlerinden biri bilinçsiz ve yanlış kullanım soncudan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.