Elektrikli Matkaplar Ne İşe Yarar?

Elektrikli matkaplar delici ve keçili el aletleri içinde en çok kullanılan, delik yapma havsa açma gibi işlerde kullanılan iki kesici takımı olan makinelerdir. Daha çok delik delme işleri için elektrikli matkaplar işlevsel ve kullanımı kolay makinelerdir.

Elektrikli Matkaplar Ne İşe Yarar?
367

İç ve dış dekorasyonda çokça kullanılan bir alettir. Bunun yanı sıra yapı-inşaat, peyzaj, makine sanayi, onarım işleri, ahşap, endüstri gibi alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır. Kullanılan amaca göre çok çeşitli matkaplar bulunmaktadır. Dekorasyondan ve tamir işlerinden hoşlanıyorsanız eğer evinizde ya da ofisinizde bir elektrikli matkap bulundurabilirsiniz.

Matkaplar kendi arasında beşe ayrılır

  • Darbeli matkaplar,
  • Tezgâh üstü matkaplar,
  • Somun sıkma matkapları,
  • Akülü matkaplar 
  • Matkap ucu ve setleri

Bir elektrikli matkap alırsanız dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Güç, delme kapasitesi, devir hızı, delme çapı ve ağırlıdır. Bu özellikler matkap fiyatlarında değişime neden olur. Eğer, hızı yüksekse fiyatı da yüksek olur.Hafif fakat güçlü delme işi olan matkaplar farklı yüzeyleri delebilen özellikte olmalıdır. Farklı yüzeyleri delen bu matkaplar performans açısından yüksektir ve fiyatları uygundur.Eviniz için bir matkap arıyorsanız çok fazla özellikli olmasına gerek duymayın.elektrikli matkaplar ne ise yaraer

Elektrikli matkaplar aynı zamandan tasarruf sağlayan aletlerdir. Kısa zaman içinde ahşapları, metalleri deler, vidayı takıp söker. Elektrikli matkaplar diğer çeşitlerine göre çok daha hızlıdır. Teknik ve ev işlerinin vazgeçilmez makineleridir. En çok kullanılan el aletleridir. Daha az kuvvetle küçük, büyük her ölçüdeki vidaları açıp kapatır. Bu matkaplar az enerji kullanmaktadır. Her tür vidayı kısa sürede söküp, çıkarır. Elektrikli matkaplar boyut olarak küçük ve hafiftir. Hafif ev işlerinde daha çok kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra taşınabilir, hafif makinelerdir ve az yer kaplamaktadır. Darbeli elektrikli matkaplar ise daha çok inşaat ve marangoz atölyelerinde kullanılmaktadır. Ahşap ve çelik üzerinde etkili bir şekilde verim sağlar. Ağır ve uzun işler için kullanılabilir. Tıpkı darbeli matkaplar gibi yüksek seviye kuvvet uygulayarak hızlı bir şekilde vidalama veya delme işi yapabilirsiniz.elektrikli matkaplar nedir

 Elektrikli matkap alırken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

Tork: Tork matkabın kuvvet miktarını belirler. Bu miktar Nm yani Newton metre cinsinden ölçülmektedir.

Matkap Hızı: Bir matkabın hızı yani devri RPM cinsinden ölçülmektedir. Bu dönüş hızı anlamına gelmektedir. Delme kapasitesinin miktarını ve verimliliği ölçer. Bu hız torkla birleştirilir ve daha sert olan zeminlerde vidaları takıp, çıkarmayı kolaylaştırır. Her yüzeyde kullanıma uygundur. Kullanacağınız duruma göre hız ayarını yapabilirsiniz.

Tutamak: Elektrikli matkabınızın tutamak bölümünün plastik olması kullanım açısından rahatlık sağlar. Yumuşar ve ergonomik olması gerekmektedir.

Elektrikli olduğu halde akülü olarak çalışan matkaplarda bulunmaktadır. Bunun avantajı elektrik prizinin olmadığı alanlarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Bu matkapların güç miktarı pil tarafından sağlanmaktadır. Gücü V ile ölçülür. Daha yüksek voltajlıysa eğer vidayı açmak ve kapatmak için de torku attırır. Bu yüzden kullanacağınız yüzeye göre yüksek voltajlı ve hızdaki elektrikli matkapları tercih ediniz.

Elektrikli matkap almadan önce daha çok ev işlerinde kullanacaksanız hafif, taşınabilir, ayarı normal hızda olan matkapları alın. Piyasada bu matkapların fiyatları özelliklerine, kullanım alanlarına, hızına ve gücüne göre farklılık gösterir. Yüksek maliyetli olanlar kadar düşük maliyetli olan kaliteli ve uzun ömürlü kullanılabilen elektrikli matkaplar bulunmaktadır. Yaşam alanlarınızda zaman zaman eşyalarınız bozulabilir ve tamir gerektiren malzemeler olabilir. Bunları kısa sürede onarıp alanınızı kısa sürede düzene sokabilirsiniz.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.