Bu aletlerin en önemli özelliği ise uzun ömürlü ve fonksiyonel olmalarıdır. En çok kullanılan elektrikli el aletleri testereler, akülü vidalamalar, kırıcı ve delici aletler, boya tabancası, boya karıştırıcısı gibi aletlerdir. Bahçelerin düzenlenmesi için kullanılan çim biçme makineleri, bahçe testereleri de günümüzde çok ihtiyaç duyulan aletlerdir.
Kullanımı kolay olan elektrikli el aletlerinden biri de şarjlı el aletleridir. El aleti anahtar çeşitlerini ve aksesuarlarını düzenli bir şekilde bulundurmalısınız. Elektrikli çalışan aletlerin zaman zaman bozulabilir bu aletlerin tamiri için teknik servise danışmalısınız. Bu aletler elektrik veya mekanik sebeplerden dolayı bozulabilir. Yastık bobini, endüvi bobini, kablo, şalter değişimi kömür değişimi gibi onarımları teknik servis yapacaktır.
El aletlerini kullanmak dikkat ister. Bu yüzden kullanım sırasında ellerin ve ayakların kuru olması gerekmektedir. Nemli ve ıslak yerlerde elektrikli el aletlerini kullanmak tehlikelidir. Koruyucusu olmayan el aletlerinin kullanılmaması gerekir. Yalıtımı bozulmuş, hasarlı veya yıpranmış, kesik kablolarda el aletlerinde kullanılmamalıdır. Elektrik panolarının kapalı tutulması ve önlerine eşya konulmaması gerekir. Bu aletlerin üzerinde iş güvenliği talimatı ve çalışanların el aletlerini kullanırken olası tehlikelere karşı sağlık ve güvenliğini korunması amaçlanmalıdır.
Elektrikli el aletlerinde en çok kullanılanlardan biri de akülü vidalamalarıdır. Bu aletlerde şantiyelerde ve fabrikalarda, iş yeri ve evlerde ihtiyaç duyulur. Bu aletler sayesinde delme, sökme, monte işlemlerini yapabilirsiniz. Matkaplarda evlerde, ofiste, atölye ve fabrikalarda çok sık kullanılan elektrikli el aletleridir. İki kesme kenarına sahip olan bu aletlerle delik delme, havsa açma işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Metal, ahşap, metal gibi yüzeylerde delik açabilir ve deliği genişletmek için bu matkapları kullanabilirsiniz. Havsa matkaplarını kullanarak delme işlemini yaptıktan sonra oluşan çapakları alabilir ve keskin delik kenarlarını yumuşatabilirsiniz. Havsa açma işlemlerinin yapıldığı tezgâha matkap tezgâhı denilmektir.
Elektrikli el aletleri oyma, delme, kırma gibi işlemler için kullanılırlar. Elektrikli el aletlerinin başında matkaplar gelir. Günümüzde en çok kullanılan aletlerdir. Matkaplar beton, ahşap, metal gibi yüzeylerde delik açmaya yararlar. Matkaplar darbeli ve darbesiz olarak çeşitleri vardır. Darbeli matkaplar iki diskin birbirine çarpmasıyla çalışmaktadır. Darbe uygulayarak işlem yapar. Darbesizler ise sessiz çalışır. Testereler ise dişli bir sisteme sahiptir. Benzinli ve zincirli modelleri de bulunmaktadır.
Kesme işlemlerinde de kesme makinaları kullanılmaktadır. Bu aletlerin birçok çeşidi vardır. Yoğun olarak delme işlemlerinde kullanılırlar ve operatörler tarafından kullanılır. Elektrikli aletlerden biri de taşlama makinalarıdır. Bu aletler hareket enerjisiyle çalışmaktadır. Yuvarlak olan kısmı malzemeyi ovarak keser. Daire testereler ise plastik, fayans, ahşap gibi yüzeylerde etkilidir. Düz ve eğri kesimler gerçekleştirmektedir.
Zincirli testereler aynı zamanda bahçe testereleridir. Ağaçları kesme işlemlerinde kullanılır. Tilki kuyruğu testereleri için birçok işlerde kullanılan elektrikli aletlerdir. Kemik, alet, ahşap gibi yüzeylerde etkilidir. Elektrikli el aletlerinin kullanımı basittir. Bu yüzden zaman kaybına neden olmaz ve işlerin ve projelerin kısa sürede bitmesini sağlar. Onarım işlerinin yanı sıra geri dönüşüm ve DIY projelerinde elektrikli el aletleri çok sık kullanılmaktadır.