Elektrik ürünleri ve kullanım alanları çok geniş kapsamlıdır. Elektrik dünyamızın en önemli buluşlarındandır. Günümüzde dünya elektrikle dönüyor diyebiliriz. Elektrik yaşam alanlarımızda kullandığımız en önemli kaynaklardandır. Elektrikle çalışan birçok eşya ve malzemeler bulunmaktadır. Elektrik malzemeleri yaşamamızın her alanında bir şekilde karşımıza ihtiyaç olarak çıkmaktadır. Evimizde, iş yerimizde, elimizdeki telefonlardan bilgisayarlara, yaşamımızı kolaylaştıran, ev aletlerinden birçok makinelere kadar bütün yaşam alanımızda aydınlatmadan enerji üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrik insanların olmazsa olmaz en önemli ihtiyaçlarındandır. Bu derece önemli bir ihtiyaç olan elektriğin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde kullanabilmemiz için sağlam bir donanıma sahip olması gerekmektedir. Elektriğin sağlam bir donanıma sahip olması için güvenli ve kaliteli bir aksamının olması gerekmektedir. Elektrik tasarımında kullanılan malzemelerin kaliteli olması önemlidir. Elektrik kullanıma sunulana kadar birbirine bağlı olan bir süreçtir.
- Aydınlatma armatürleri
- Anahtar, fiş ve priz grubu
- Trafolar
- Enerji kabloları
- Akım kabloları
- Sigorta kutuları
- Duylar
- Kablo bileşim noktaları olan bağlantı kutuları
- Kabloların korumasını sağlayan borular
- Duylar
- Pano, kasa ve buatlar
- Akış kesmek için anahtarlar
- Ziller, starter ve led trafoları
- Elektriğin Uygulama Alanları
- Isı ve sıcaklık üreten dirençler
- Işık ve aydınlatma, ampuller
- Hareket, her türlü motorlar
Ulaşım, tarım, sanayi, tıp, güvenlik sistemleri, tarım, su dağıtım, iş yerleri, basın-yayın, bakım onarım çalışmaları ilk aklımıza gelen elektriğe bağımlı olarak ilerleyen alanlardır. Bugün yaşadığımız veya çalıştığımız binaların elektrik tesisatı için gerekli olan birçok elektrik malzemesi bulunmaktadır. Elektrik malzemesi alırken kaliteli ve doğru malzemeyi bulabilmelisiniz.
Elektrik malzemesi alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Alacağınız elektrik malzemelerinin TSE onaylı olmasına, iç tesisatta kullanılacak malzemenin güvenli, kaliteli, güvenli ve uygun maliyetli olmasına dikkat etmelisiniz. Elektrik malzemeleri kullanım ve kalitesine göre maliyetleri farklıdır. Elektrik tesisatlarında genellikle kullanılan ve en çok satılan malzemeler armatürler, fiş ve prizler, kablolar, bağlantı kutuları, kasa ve butlar, pano, duylar, sigorta kutuları, iç tesisat boruları gibi ihtiyaç duyulabilecek tüm malzemeleri kapsamaktadır. Bunun yanı sıra enerji tasarruflu ampuller, halojen ampuller, led ampuller, anahtar ve priz modelleri, aydınlatma malzemeleri, süs dekorasyon malzemeleri, bahçe armatürleri, dış mekan aydınlatma sistemleri, ses ve görüntü kabloları, sanayi tipi fiş prizler, ziller, otomatikler, yangın butonları, zil butonları, kapı otomatikleri, merdiven otomatikleri, hareket dedektörleri, zaman saatleri, güç kaynakları, starter ve led trafoları, kablo bağları, yer altı boruları, pano ve kasa, buat gibi malzemelerdir. Elektrik ürünleri ve hırdavat kapı kolu modelleri sektördeki ürün yelpazesini genişletenler içerisindedir.
- Elektrik Tesisatında Kullanılan Kablolar
- PVC izoleli, çok damarlı, bakır kablolar
- PVC izoleli, kılıfsız tek damarlı bakır iletkenli koblolar
- Antigron kablo
- Koaksiyonel kablo
- Diafon tesisatı kablosu
- UTP kablolarıdır.
- Borular: PVC boru, spiral bükülgen boru
Buatlar: Elektrik tesisatlarında iletkenlerin birbiriyle bağlantı yaptığı ek kutudur. Norm, kare, tünel, kontralı, sıva üstü, antigron, dahili tip galvanizli çelik, harici tip, kondulet buat olarak çeşitleri vardır.
Kasalar: Elektrik tesisatlarında standart kasa çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar tünel, norm, geçmeli, kızaklı, alçıpan, kontralı, derin, kalıba tespit elemanı, sağı brüt anahtar kasası, buat kasası komple, anahtar kasası, tavan askı kasasıdır.
Anahtarlar: Adi anahtar tesisatı, komtatör anahtar, vaviyen anahtar, ara vaviyen anahtar.
Prizler: Elektrik tesisatının en önemli parçalarıdır.
Sigortalar: Elektrik tesisatında önemli olan malzemelerden bir diğeri de sigortadır. Sigortalar, beslenme hatlarını aşırı yüklere ve kısa devre akımlarına karşı korurlar. Kendi aralarında gruplara ayrılırlar. Buşonlu tip sigortalar, NH, bıçaklı sigortalar, anahtarlı otomatik sigortalar olarak tesisatlarda kullanılmaktadır.
Aydınlatma Çeşitleri: Doğal aydınlatma, yapay aydınlatma, bütünleşik aydınlatma, iç aydınlatma, dış aydınlatma, fonksiyonel aydınlatma ve dekoratif aydınlatmadır. Her aydınlatmanın kullanım alanı ve fonksiyonu farklıdır.
Aydınlatma Ürünleri: Ampuller, enerji tasarruflu ampuller, metal halide lambalar, PL serisi, led Edison, rustik, SMD led ampuller.
Armatürler: Glop, sarkıt aydınlatma, acil aydınlatma, spot, sokak armatürleri, sensörlü armatürler.